_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Лагер за доброволци 2023

Спецотряда от доброволци
29.06.2023 г.
Пореден доброволчески лагер, организиран от Зелени Балкани се проведе в периода 26-28 Юни 2023г. Лагерът се проведе в района на гр. Вършец, съвместно с ДЗХП и ФДФФ и с участието на група от 15 доброволци, където бе укрепена и разчистена съществуващата вече волиера и площадка за подхранване на лешояди в с. Долно Озирово. 

Над 100м. оградна мрежа бе монтирана и обновена, също както и бе почистена голяма територия около оградата на самото съоръжение от плевелна растителност и храсти. Доброволците ни имаха невероятната възможност да наблюдават маркиране, поставяне на предавател и освобождаване в дивата природа на млад египетски лешояд. Един от четирите вида лешояди, които са се срещали в Европа и в България и защитен вид.

Една част от доброволците вече имаха опита от първия ни лагер и бяха добрия пример за новите попълнения в редиците. Всички смело се впуснаха в работната дейност и прекосяването на кални дерета, реки и гористи местности, за да стигнат до волиерата. Работата върви, когато се върши дружно и тежката оградна мрежа, жаркото слънце и 8-те часа безспирна работа не ни се опряха! Успяхме да свършим чудесна работа и да подпомогнем дейността на колегите ни от ДЗХП, които поддържат площадката. Всички бяха добре оборудвани с инструменти, ръкавици и разбира се шапки и слънцезащитен крем, защото температурата беше истинско изпитание в този ден. 

Лешоядният експерт, пък, ни беше подготвил интересни презентации, на които ни разказа увлекателни истории и представи любопитни факти и информация за лешоядите в България и Европа. Стана много интензивна дискусия, тъй като всички се включиха с въпроси.

По-късно, с един от нашите най-верни доброволци и дарители - Красимир Георгиев, подготвихме малка изненада за всички - урок по латино танци, в който всички се включиха и забавляваха. Дори продължихме танците с нещо по-традиционно и разучавахме български хора до късните часове на нощта.

На следващия ден направихме страхотен преход по Екопътека Боров Камък, където се насладихме на пръските на водопада и невероятните гледки. Имаме и страхотни кадри, благодарение на всички доброволци - фотографи и любители.

Разделихме се с прегръдки и обещанието, че ще продължим добрата практика да доброволстваме ЗАЕДНО!

До нови срещи, приятели, отново бяхте невероятни!

За контакт:
Поля Тончева - Специалист комуникации, тел. 0894059156,
ptoncheva@greenbalkans.org
Ива Жекова - Специалист Комуникации, тел. 0894059156,
izhekova@greenbalkans.org


Събитието се организира благодарение на:

 
НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000