_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Наградени бяха най-активните журналисти в отразяването на темата околна среда и опазване на биоразнообразието

1
08.08.2022 г.
Финалът на конкурса “Див Кестен” за зелена журналистика, организиран от Зелени Балкани се проведе от 5-ти до 7-ми Август 2022г. в х-л Лева, гр. Враца. Официалната церемония за награждаване на победителите от всяка категория се състоя на 6-ти август, като всеки номиниран журналист получи Сертификат за постижение в зелената журналистика, а на победителите от всяка категория получиха Плакет „Див кестен“. 
Присъстващи на събитието бяха журналисти от цялата страна и експерти и институции от различни природозащитни организации.

Целта на конкурса е да награди журналисти с принос в отразяването на теми за природата, Натура 2000, защитени видове и защитени територии и беше разпределен в 5 категории:
 
• телевизия
• радио
• печатна медия
• онлайн медия
• гражданска журналистика - блог/влог

Оригиналните авторски материали бяха оценявани от експертно жури* – Елена Стоева, ръководител на проект “Натура 2000 в България - Нови Хоризонти” Зелени Балкани; Светлана Ваташка - редактор в МИТ прес, издател на сп. МЕНИДЖЪР, сайтовете Мениджър Нюз, Новите родители и Обекти; Анушка Енева – координатор Бг Топ Мюзик (Хоби тв); Маргарита Колева – координатор Дарик Радио; Любомир Василев – координатор Икономедиа (Изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Фондация Капитал). Поради добрите материали, журито беше затруднено и оцени като финалисти повече журналисти - с 5 повече от очакваните в категориите блог/влог, онлайн медия и печатна медия.

В първия ден от събитието на опознавателна вечеря, всички гости имаха възможност да се запознаят помежду си и също така да изгледат прожекция на филмът на Любомир Андреев - Хроника на една сбъдната мечта - II част

Вторият ден бе изпълнен с обиколка на туристически обекти в района - посещение на  пещера Леденика, а след това наблюдение на белоглави лешояди на скалите над Вратцата. Следобедът бе отделен за посещение на Природозащитен център Натура 2000 към ПП Врачански Балкан, където ДПП Врачански Балкан представиха центъра и дейностите си, също така бяха представени и дейности по различни проекти на Зелени Балкани - Проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, Проект "Натура 2000 в България - НОВИ ХОРИЗОНТИ" LIFE17 GIE/BG/000371 и Проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649

Вечерта се проведе коктейл и официална церемония по награждаване на финалистите в конкурса. Всеки номиниран журналист получи Сертификат за постижение в зелената журналистика, а на победителите от всяка категория получиха Плакет „Див кестен“. Всички гости на събитието получиха комплект с информационни материали за застрашени видове в страната. 

Финалният ден беше със свободна програма и гостите на събитието имаха възможността да се насладят на красивия Врачански балкан.

ФИНАЛИСТИ по категории:

Категория ТЕЛЕВИЗИЯ

III място - Диана Александрова
II място - Тина Ивайлова и екипът на Glasnews
ПОБЕДИТЕЛ I място - Гергана Гайдарова, БНТ

Категория РАДИО

III място - Ивана Мурджева
II място - Йорданка Петрова
ПОБЕДИТЕЛ I място - Лора Търколева, БНР

Категория ПЕЧАТНА МЕДИЯ

III място - Гавраил Гавраилов
II място - Мария Русева, Йоана Стефанова и Лилия Лозанова
ПОБЕДИТЕЛ I място - Татяна Гаркавая, гражданска журналистика

Категория ОНЛАЙН МЕДИЯ

III място - Генка Шикерова и Зорница Спасова
II място - Дани Йорданов и Виктория Симеонова
ПОБЕДИТЕЛ I място - Валя Ахчиева, Бивол

Категория БЛОГ/ВЛОГ

III място - Любомира Великова
II място - Татяна Гаркавая
ПОБЕДИТЕЛ I място - Рада Бонева, блогър и Добромир Балабанов, Балканка

Благодарим на всички присъстващи журналисти, които взеха участие в конкурса, на колегите от ПП Врачански балкан, които съдействаха за организацията на събитието,  на експертите Георги Стоянов - ДЗХП и Христо Пешев - ФДФФ, които бяха на място, за да отговорят на всички повдигнати въпроси и на всички колеги от Зелени Балкани, които се включиха като водещи, лектори и организация.

*Медиите и техните екипи, които представляват журито – нямат право да участват в конкурса като номинирани.

*Снимки - Христо Пешев - ФДФФ
 
За допълнителна информация:
Поля Русева - координатор - моб. тел. 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org
Елена Стоева - ръководител проект, моб. тел. 0887574699, e-mail: etilova@greenbalkans.org

НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000