_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Нарисувай ми делфин!

***
15.11.2021 г.
Удължаваме срока на конкурса за творчество, посветен на делфините в Черно море. Поради големия интерес и това, че продължаваме да получаваме Вашите творби, ще ги очакваме вече до 29 декември!

Здравейте, творци! Този конкурс е за вас, за да възбуди любопитството ви към китоподобните.
Смятани за едни от най-интелигентните животни на Земята, малко хора знаят, че те всъщност са бозайници, които раждат, кърмят и отглеждат своите малки, точно като нас хората. Освен това притежават уникалната способност да си служат с ехолокация.
В Черно море се срещат 3 вида китоподобни – афала, обикновен делфин и морска свиня, характерни само за нашето море. Преследвани в миналото, днес не се знае много за състоянието на популациите на трите вида.
Повече за китоподобните в Черно море – ТУК.

Очакваме вашите вдъхновени и идеи, пресъздаващи света на китоподобните. Покажете ни красотата им като участвате в конкурса!

Създайте своя художествена творба – картина (рисунка) или дигитална творба – дигитална рисунка, кратко видеоклипче или анимация до 2 минути, и я изпратетe до 29 декември 2021 г. на адрес в гр. Пловдив, ул. „Скопие“№ 1 за Зелени Балкани, или на e-mail: office@greenbalkans.org.


Условия за участие – категории творби и възрастова група.

Категории:
Рисунка - формат минимум А4, с класически материали за рисуване (препоръчително – графичен молив, акварел, пастел, боя);
Дигитално изкуство – дигитална рисунка, кратко видеоклипче или анимация до 2 минути.
Възрастова група:
1-ва група - участници на възраст от 12 до 15 години;
2-ра група - участници на възраст от 16 до 18 години;
3-та група – пълнолетни участници без ограничение във възрастта.

Очакваме вашите вдъхновения и идеи, пресъздаващи необятния свят на делфините!

!!!Не забравяйте да запишете двете си имена, години, адрес и телефонен номер за връзка на гърба на изпратената творба (ако е на хартиен носител).

Онези от Вас, които изпращат творбите си по имейл – очаквайте потвърждение от нас. Само така ще сте сигурни, че сме ги получили.

Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав:
• Минчо Тодоров – рисунка.
Минчо Тодоров е художник с 20-годишен опит. Занимава се със скулптура и дърворезба – изработката на свободни пластики и всякакви функционални предмети от естествени материали. През последните години води детска художествена школа към "Детски Център Деца Слънца". Това лято органзира и първата голяма изложба на свои ученици – "Детски Щрихи".
♦ Повече за творчеството на Минчо Тодоров във видеото ТУК;
♦ Както и на фейсбук ТУК;
Детски Център Деца Слънца.

Петя Карпузова – рисунка.
Петя Карпузова завършва „Педагогика и социален формат на изобразителното изкуство“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“, и „Биоразнообразие, екология и консервация“ към ПУ „Паисий Хилендарски“, гр.Пловдив.
Стреми се към съчетаване на познанията от тези две сфери – за по-лесно разбиране и по-масово разпространение на съвременните проблеми, застрашаващи околната среда и биологичното разнообразие. Била е част от екипа на Зелени Балкани като доброволец, а в последствие и служител в първия проект за възстановяване на белошипата ветрушка в България.


• Ваня Ангелова – дигитална творба.
Завършила е Екология в Пловдивски университет. Занимава се от ученически години с наблюдение и  опознаване на птиците и природата в България. През последните години съчетава отглеждането на децата си с дизайн и анимация. Анимирала е детски книжки за редки и защитени видове в страната, определител за хищни птици и редица други информационни издания.

•  Ивайло Гогов – дигитална творба
Ивайло Гогов е опитен лидер със силна страст в инженерството, дизайна и технологиите. Завършва „Печатна графика“, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ и „Дигитални изкуства“. Преподава изкуство и дизайн, има участия в множество арт пленери, програми и уъркшопи в страната и чужбина. През годините има възможността да работи, живее и твори във Вашингтон (2006), Виена (2009-2010), Ванкувър, Сиатъл (2011-2012). През годините изпълнява иновативни проекти за различни големи компании, а към момента е част от екипа на САП Лабс, България.

Галина Мешкова – рисунка и дигитална творба.
Галина Мешкова е експерт еколог, специалист в областта на морска биология, с повече от десет години опит в работата с морски птици и бозайници.

Всички участници ще получат грамота за участие, а отличилите се в 1-ва и 2-ра група от съответната категория ще получат следните награди:
За 1-во място – чантичка с делфин, канче и бъфче, информационни материали;
За 2-ро място – канче и бъфче, информационни материали;
За 3-то място – канче, информационни материали.

Наградата за 3-та група – пълнолетни участници, без ограничение във възрастта, ще бъде участие в една от експедициите за проучване на китоподобни в Черно море, част от консервационната програма на Зелени Балкани!

Журито ще отличи по една от най-добрите творби в двете категории – рисунка и дигитална творба, чиито автори ще преживеят един ден на истинска експедиция за проучване на делфини!

***Експедициите за мониторинг на китоподобните в Черно море се извършват от плавателен съд, а екипът се състои от експерти на Зелени Балкани и доброволци. Периодът на провеждане на експедициите е различен, като отличилите се ще могат да вземат участие в рамките на следващата, 2022 година.  

Победителите от всички категории и групи, ще бъдат поканени да участват в събития на Зелени Балкани, а всички творби ще бъдат публикувани на сайта на организацията, на сайта на проект Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“,  специализирания сайт за делфините в Черно море и на страниците ни във Facebook и Instagram. Най-добрите дигитални видео творби ще бъдат излъчвани и на стената на Държавна опера - гр. Стара Загора.
Конкурсът и наградените творби ще бъдат популяризирани от медийните партньори на проекта – Дарик, Хоби Тв и Икономедиа.

Извън конкурсната част, каним професионални творци, вдъхновени „от най-интелигентните животни“ на Земята да участват в тази инициатива, като създадат свои собствени творби, в своя стил и жанр и ни подкрепят като ги предоставят за нуждите на информационните ни кампании за китоподобните в Черно море. Така ще спомогнем ЗАЕДНО за опазването им.

Пожелаваме успех и вдъхновение на всички участници, и горим от нетърпение да видим творбите ВИ!

За контакти:
Полина Христова – Специалист комуникации, Моб. Тел.: 0882508721, e-mail: phristova@greenbalkans.org
Елена Бадева – Специалист комуникации, Моб. Тел.: 0878567940, e-mail: ebadeva@greenbalkans.org

Дейностите са част от проект:
НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000