_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Нощ на Прилепите - гр. Ботевград

*
13.10.2022 г.
На 13.10.2022г. отбелязахме Нощ на Прилепите в гр. Ботевград, съвместно с Исторически музей - Ботевград. 

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. 

В Исторически музей - Ботевград имахме удоволствието събитието ни да бъде посетено от над 100 деца от 4 и 5 клас. Всички групи слушаха с интерес презентацията за летящите бозайници, а някои дори споделиха личен опит за неволни срещи с такива в градска среда. 

Научнопопулярното клипче, за връзката между Ковид-19 и прилепите, което прожектирахме след това, също предизвика доста дискусии относно животните. 

Учениците с ентусиазъм редиха интерактивен пъзел-игра за прилепите, на който можеха да затвърдят наученото по време на презентацията и прожекцията, а след това всеки си изработи сам маска с формата на прилеп. 

Голяма част от децата избраха и да им бъде нарисувано прилепче на лицето или на ръката, за да са съпричастни с отбелязването на датата. 

Благодарим за страхотната организация на събитието и гостоприемството на Исторически музей - Ботевград и за вниманието на всички учители и ученици, които го посетиха!

За контакти:
Поля Тончева - координатор по проект, тел. 0894059156, ptoncheva@greenbalkans.org

Събитието се проведе със съдействието на:
 
НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000