_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Нощ на Прилепите - гр. Кула

*
14.10.2022 г.
По покана на движение Северозапазване, на 14.10.2022г., гостувахме на Читалище "Просвета -1882" - гр. Кула. Проведохме поредното събитие Нощ на Прилепите, което предизвика изключително голям интерес сред деца и възрастни в района. 

Събитието бе посетено от над 45 деца и възрастни от гр. Кула и околията, които слушаха с интерес презентация за биологията и начина на живот на прилепите, техните местообитания, ползите и нуждите от тях.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. 

След презентацията бе прожектиран кратък научнопопулярен филм за връзката между Ковид-19 и прилепите, който предизвика интересни дискусии. 

Всички деца се забавляваха изключително много да участват в детските ни работилници, където можеха да изработят собственоръчно маски с формата на прилепи и да нарисуват лицата си с нощни прилепни картини или маски, като по този начин подкрепиха инициативата. За най-търпеливите имаше и пъзели с картини на прилепчета, които да наредят.

Придобитите знания по време на презентацията пък, посетителите можеха да проверят, като се включиха в нареждането на интерактивен пъзел-игра за прилепите. 

Информационни материали, пъзели и комплекти с детски информационни табла бяха осигурени както за читалището в гр. Кула, така и за СУ "Васил Левски", гр. Кула, ОУ "Васил Левски" с.Бойница и още много училища и библиотеки в района.

Благодарим на движение Северозапазване в лицето на Наско Цанов и на Читалище "Просвета -1882" - гр. Кула за страхотната организация на събитието! 
Благодарим и на всички посетители, които се включиха в отбелязването на инициативата!

До нови срещи!

За контакти:
Поля Тончева - координатор по проект, тел. 0894059156, ptoncheva@greenbalkans.org

Събитието се проведе със съдействието на:


 
НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000