_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Нощ на прилепите - гр. Нова Загора

*
07.10.2022 г.
На 04.10.2022г. в гр. Нова Загора, съвместно с Културен Център - Къща "М. Балкански" - Нова Загора проведохме за поредна година Нощ на Прилепите. Отбелязана за първи път преди повече от 25 години, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. 

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. 

За да достигне до повече хора в България - основно деца и ученици, ние от Зелени Балкани традиционно отбелязваме това не с еднократно събитие на една дата, а с няколко събития през целия месец. 

В гр. Нова Загора учениците и посетителите на събитието ни имаха възможността, посредством различни забавни занимания - интерактивен пъзел-игра, видеопрожекция и артистични работилници да научат много полезни и интересни факти относно прилепите и техния начин на живот.

Над 120 деца се включиха и изключително много се зарадваха да подкрепят събитието, като внимателно слушаха презентацията за различните видове прилепи в страната, а после всяко едно от тях изработи самостоятелно маска за лице във формата на прилеп. Безспорно, нещото, което ги забавляваше най-много беше това да нарисуват лицата си със специални бои и да ги превърнат в красиви нощни пейзажи с луна и прелитащи прилепи. 

Благодарим сърдечно на всички ученици, учители и посетители, които се включиха в събитието! Благодарим, най-вече на Културен Център - Къща "М. Балкански" - Нова Загора за поканата и за това, че бяха наши любезни домакини и ни съдействаха с всичко необходимо за провеждането на Нощ на прилепите!

За контакти:
Поля Русева - координатор по проект, тел. 0894059156,
ptoncheva@greenbalkans.org


Събитията на Зелени Балкани и приятели по случай Европейска нощ на прилепите се осъществява благодарение на:
НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000