_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Отбелязахме Международния ден на Черно море

*
03.11.2019 г.
За поредна година отбелязахме Международния ден на Черно море, като инициативата обхвана няколко селища в страната.

На 30 октомври отбелязахме празника заедно с ученици от ОУ „Христо Ботев“ гр. Поморие и ОУ “Христо Ботев“ гр. Ахелой в Посетителски център „Поморийско езеро“. На следващия ден, 31 окомври, се пренесохме в най-северното селище на българското черноморие, а именно с. Дуранкулак, където домакините НЧ „Дружба 1898“ ни очакваха заедно с всички ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ и жители на селото.

Програмата на събитията включваше информация под формата на презентация и образователни филмчета за историята и географията на Черно море, китоподобните бозайници в Черно море, защо се обявават морски Натура 2000 зони и кои са те, какви са заплахите за черноморската екосистема и как всички можем да поемем отговорност за опазването ѝ. В по-забавната част учениците имаха възможност да се научат да връзват някои от основните моряшки възели, като стреме и булин, а най-малките си изработиха декорация с делфин или акула. Разбира се, завършихме с игри и тематична викторина с награди – пъзел „Поморийско езеро“, настолна игра за екологичната мрежа Натура 2000, модели от картон на птици и др.

Повече снимки от събитието тук и тук.

На 31 октомври, паралелно бе проведена лекция на тема „Делфините в Черно море“ в Регионален природонаучен музей – Пловдив. Димитър Попов – експерт на Зелени Балкани и ръководител на програмата за опазване и проучване на китоподобните бозайници в Черно море, представи актуална и любопитна информация за популациите на трите вида срещащи се в Черно море и методите за тяхното проучване.

И отново в Регионален природонаучен музей – Пловдив, на 1 ноември отбелязахме празника с малки и големи. Събитието започна с информация за Черно море и делфините, премина през моряшки възели, игри и арт работилница, викторина с награди и завърши с прожекцията на филма на WIND2WIN “Море на вятъра“, представящ предизвикателството на двама сърфисти и каузата за по-чисто море.

Снимки в нашия фейсбук албум Тук.

И тъй като събитието съвпадна с един от най-светлите български празници – Денят на народните будители, използвахме възможността и връчихме сертификатите на доброволците от Академията на Зелени Балкани, които през последния месец придобиваха знания и умения.

Изказваме благодарности на ръководството на ОУ „Христо Ботев“, гр. Поморие и учениците от 6-ти и 7-ти клас, които доказаха резултата от ежедневните усилия на учителския колектив. Благодарим на ръководството на ОУ „Христо Ботев“, гр. Ахелой, на НЧ „Дружба – 1898“, с. Дуранкулак и ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Дуранкулак, които са отворени за всички наши инициативи, на Регионален природонаучен музей – Пловдив, които за пореден път са наши партньори и домакини, и не на последно място на екипа на WIND2WIN.

За допълнителна информация:
Полина Христова - Специалист комуникации - тел. 0882508721; e-mail: phristova@greenbalkans.org​
Светлозара Казанджиева – Връзки с обществеността – Регионален природонаучен музей - Пловдив;
e-mail: svetlozara.k@gmail.com; тел.+359 886 120 449
 
НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000