Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление
Научи повече

Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро
Научи повече

Екологично управление и възстановяване на Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни
Научи повече

 04. ПРОЕКТ LIFE

LIFE19 NAT/BG/000804

Живот за Поморийската лагуна 

Научи повече ТУК


 
Български Български   Английски Английски  
[ 16.07.2012 ] Проведе се специализирано обучение по патологична анатомия на китоподобни (делфини) с участието Зелени Балкани. В обучението участваха представители на Зелени Балкани, служители на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас и Варна, независими експерти, и нашите домакини от Института по Рибни Ресурси - Варна.

Мероприятието се проведе по инициатива на Секретариата на ACCOBAMS (Споразумение за Опазване на Китоподобните в Черно и Средиземно море и прилежащата Атлантическа зона), със съдействието на Министерството на околната среда и водите. Лектори на обучението бяха Алваро Де Лос Риос и Лосуертос – консултант към Секретариата на ACCOBAMS.

Извършването на аутопсия и установяването на конкретните причини за смъртта на откритите по брега мъртви делфини (част от темите на обучението) са от ключово значение за предприемане на мерки за снижаване на случаите на смърт, причинени от човешка дейност при китоподбните. А в частност резултатите от аутопсията могат да се използват и за разграничаване на тези случаи от случаите, в които смъртта на делфините е в резултат на естествени причини – например различни вирусни, паразитни и други заболявания.

За контакти :

Константин Михайлов - Институт по Рибни Ресурси
тел. 0899063351; e-mail - kmikhailov@abv.bg


Градимир Градев – Зелени Балкани
тел. 0885 609289; e-mail - ggradev@greenbalkans.org

 
Виж Зелени Балкани във Facebook