Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление
Научи повече

Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро
Научи повече

Екологично управление и възстановяване на Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни
Научи повече

 04. ПРОЕКТ LIFE

LIFE19 NAT/BG/000804

Живот за Поморийската лагуна 

Научи повече ТУК


 
Български Български   Английски Английски  
[ 28.08.2019 ] 23-та Международна нощ на прилепите!
Информационната кампания Нощ на прилепите ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.
 
В честването ще участват организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани;  Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Фондация ЕкоОбщност; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Дирекция Природен Парк „Врачански Балкан“; Община Ловеч; пещерняци, алпинисти и доброволци

Събития
Презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.

Повече за инициативата
Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България всички все още сме във ваканция J ето защо изчакваме учениците да започнат училище и след 15 септември се разгръща информационната кампания – Нощ на прилепите.
 
ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА
 
В СТАРА ЗАГОРА (20 септември) Зелени Балкани очакват гостите си, за да им представят изложба с фотографии на 33-те вида прилепи, които се срещат в България. Приготвили сме банери с ценна информация и много забавления с игри и арт ателиета! Фейсбук събитието - тук
За контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.
 
Във ВРАЦА (26 септември) събитието ще се проведе в Природозащитен Център „Натура” и се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, които са подготвили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета. В мероприятието ще се включат няколко класа с ученици, за да научат от първа ръка за старите гори и пещерите, дом на прилепите във ПП „Врачански Балкан”
За контакт: Георги Антонов – ДПП „Врачански Балкан“, Природозащитен център "Натура", тел. 092/660318
 
В БЛАГОЕВГРАД (27 септември) – БФБ и Регионален Исторически Музей (РИМ)-Благоевград организират разнообразни и интересни занимания, свързани с прилепите за малки и големи. Най-атрактивната част от програмата ще бъде рисуването със светлина, благодарение на АЛОС в РИМ – Благоевград. Не е за изпускане!

18:30 - 19:30 - "5 години Международна нощ на прилепите в Благоевград" - (презентация и среща с вече пораснали участници в събитията)
19:30 - 20:30 - "Да си направим нещо прилепско" - арт работилничка
20:30 - 21:30 - "Разходка с прилепи" - обиколка на кв. Вароша с детекрор за прилепи
20:30 - 22:30 - Ателие "Рисуване със светлина: - организирано от център АЛОС

Фейсбук събитието с повече информацияЗа контакти: Тоня Тодорова (РИМ - Благоевград) - моб. тел. 0877554458, Владимир Милушев (БФБ) – моб. тел. 0898700961.
 

В ПЛЕВЕН (30 септември) – Регионален Исторически Музей (РИМ)-Плевен, Фондация ЕкоОбщност и Зелени Балкани ще организират съвместно занимания за прилепите в градската  градина на Плевен. Ще подготвим изложба и банери с информация, а арт ателиета и игрите са задължителни!

Фейсбук събитието с повече информация

Лице за контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156 ; Любомира Колчева - Фондация ЕкоОбщност – моб. тел. - 0882620948
 
В ЛОВЕЧ (01 октомври) – Зелени Балкани и община Ловеч организират информационна кампания за нощта на прилепите за малки и големи в Музея на минералите (или по-известен като Музейна сбирка „Васил и Атанас Атанасови“)
Започваме в 11 ч - като сме подготвили презентация с интересни факти за прилепите; връзване на пещерни възли; оцветяване и направа на прилепни фигурки; викторина с награди, а ако е хубаво времето в двора ще направим и няколко игри на открито!
Фейсбук събитие
За контакти: Поля Русева - Зелени Балкани, моб. тел. 0894059156.
 
 
В ПЛОВДИВ (05 октомври) Зелени Балкани ще отбележи Нощта на прилепите от 17 ч в градската градина на Пловдив (Цар Симеоновата градина). Към организацията се присъединяват и Академия КИТ с интересни творчества; Регионален Природонаучен Музей - Пловдив с презентация за прилепите; Спелео Клуб "Пълдин" с показно за връзване на пещерни възли; Дирекция Екология към община Пловдив със забавна викторина с награди. С всяка изминала година участниците стават все повече и повече, ето защо ще разгърнем фотографската изложба за прилепите, както и банери с информация в централната част на градината до Виенския павилион. Ще обозначим кътове за арт ателиета и за образователни филмчета.  Привечер по традиция ще издебнем прилепите, за да ги подслушваме с ултразвуков детектор.
Ориентировъчна програма (очаквайте подробности):
17:00 – Откриване на събитието с фотоизложба и информационни банери
17:30 - Специалните ни гости ще разкажат за съжителството със защитени видове
18:00 – Прилепни игри
18:30 – Арт ателие
19:15 – "Прилепите на остров Борнео" – Как изглеждат 2 милиона прилепа, излитащи от пещера? Какво значение имат многочислените прилепни колонии за тропическата джунгла в Национален парк Мулу? На тези въпроси ще ни отговори Светлозара Казанджиева от РПНМ – Пловдив с видео и снимки. 
19:45 – Подслушване на прилепи със звуков детектор
20:00 – Край на събитието
Наши специални гости ще бъдат 2 дами, които през лятото имаха близка среща с прилепите и ще ви разкажат, как са успели да съжителстват заедно със защитени видове :)
фейсбук събитието

За контакти: Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. - 0882508721
 
В БУРГАС (10 октомври) – Българска Фондация Биоразнообразие, Спелео клуб "НЕПИАСТ", Национална скаутска организация в България и Зелени Балкани организират в зала Георги Баев на Културен център „Морско Казино“ презентация, изложба фотографии относно прилепите, а по-късно и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина. Повече информация и във фейсбук.
За контакти: Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. – 0882508721; Радостина Ценова – Българска фондация „Биоразнообразие“ – 0896798908.

В ПОМОРИЕ (11 октомври) екип на Зелени Балкани подготвя научно-популярна презентация и занимания с интересни факти за прилепите, която ще проведе в СОУ "Иван Вазов" гр. Поморие. Очаквайте допълнителна информация за събитието и във фейсбук
За контакти: Полина Христова – Зелени Балкани – моб. тел. - 0882508721

 

В РУСЕ (18 октомври) нощта на прилепите ще се отбележи в Регионален Исторически Музей (РИМ) - Русе, традиционно с интерактивни игри и работилници за прилепите за изработване на домино, макети от глина, игра в тунела, изрисуване на лица и други образователни игри, а вечерта и с демонстрации с ултразвуков детектор и "следене на прилепи".
Лице за контакт: Красимир Киров - РИМ Русе - моб. тел. 0889518918.
 

 
Включете се и Вие в отбелязването на информационната кампания - Нощ на прилепите 2019! В специализирания сайт за прилепите може да намерите информация как сами да организирате празника в училище или с приятели!
Следете и фейсбук събитията!Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research).

 


 • Програмата в Благоевград Програмата в Благоевград
 • подковонос подковонос
 • убежища на прилепите са и хралупи убежища на прилепите са и хралупи
 • широкоух прилеп широкоух прилеп

 • Как определяме прилепите? Как определяме прилепите?
 • тухлите четворки са идеални убежища за прилепите тухлите четворки са идеални убежища за прилепите
 • в много покриви на църкви спокойствие намират прилепни колонии в много покриви на църкви спокойствие намират прилепни колонии
 • проучването на прилепи изисква алпийска техника проучването на прилепи изисква алпийска техника

 • дългоух нощник дългоух нощник
 • воден нощник воден нощник
 • водни нощници водни нощници
 • воден нощник воден нощник

 • нощник нощник
 • ръждив вечерник в къщичка за прилепи ръждив вечерник в къщичка за прилепи
 • подковонос подковонос
 • дългоух прилеп дългоух прилеп
Виж Зелени Балкани във Facebook