Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление
Научи повече

Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро
Научи повече

Екологично управление и възстановяване на Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни
Научи повече

 04. ПРОЕКТ LIFE

LIFE19 NAT/BG/000804

Живот за Поморийската лагуна 

Научи повече ТУК


 
Български Български   Английски Английски  
[ 07.09.2021 ] Приключи Консервационна бригада „Поморийско езеро 2021“
Приключи 26-тата консервационна бригада на Поморийско езеро, организирана от СНЦ „Зелени Балкани“. Събитието се проведе в периода  1-ви - 6-ти септември, като традиционно то събира на брега на солената лагуна край Поморие десетки доброволци и природозащитници. Тази година в доброволческите дейности се включиха над 30 души от най-различни възрастови групи, професии, държави и населени места, но обединени от общата кауза – любовта към природата. Те посветиха време и усилия за опазването на редки видове и местообитания в Поморийско езеро. По време на бригадата бе ремонтиран острова пред Музея на солта, на който гнезди колонията на гривестите рибарки. Укрепена беше дървената част на острова с допълнително 150 колчета, които да предпазват острова от влиянието на вълните. С помощта на лопати и кофи, както и огромен ентусиазъм, наредени в жива верига, в продължение на пет дена природолюбителите пренасяха субстрат от дъното на езерото – основно мидени черупки и пясък – върху островната основа, с което бе увеличена площта на острова, която през настоящата година беше значително намалена от високото ниво на езерните води. Този остров бе изграден именно с помощта и усилията на доброволци на сдружението, като това подпомогна завръщането на вида гривеста рибарка като гнездящ в езерото, а колонията му днес е най-голямата на Балканския полуостров.

За отмора от тежката работа на доброволците бяха организирани разнообразни събития като презентации на интересни теми, засягащи опазването на видове и местообитания в България, по които работят експерти на Зелени Балкани и други организации, прожектиране на тематичния филм „Лагуната на белите птици“ (можете да гледате филма на следния линк - https://www.youtube.com/watch?v=17mqqVLEuys), обиколка на езерото и наблюдение на интересни видове птици. Представени бяха различни проекти по програма LIFE, изпълнявани от Зелени Балкани и БФБ. Организиран беше и своеобразен конкурс за най-успешно отразяване на кампанията - инициатива на Татяна Гаркавая, един от нашите доброволци, блогър и победител от националния конкурс за най-добри социални инициативи в рамките на програма „Равнопоставеност и климатична справедливост“ на Българския фонд на жените (повече информация може да намерите на следния линк: "Културни прозрения").

Но може би най-ценните мигове по време на подобни събития е именно контактът между съмишленици, запознанството с нови хора, обмяната на идеи и опит. А носталгията и скъпите спомени от прекараните дни в компанията на хора, отдадени на природата, ни зареждат за бъдещи такива инициативи и ни показват, че усилията, които полагаме, не са напразни.

Изказваме благодарност на всички включили се в тази полезна кампания. Благодарим Ви за усилията и времето! И Ви очакваме отново догодина!

Природозащитна бригада „Поморийско езеро 2021“ беше организирана в рамките на проект LIFE19 NAT/BG/000804 Опазване на крайбрежна лагуна Поморийско езеро, съ-финансиран от ЕС.

За контакти:
Димитър Попов - dpopov@greenbalkans.org   • Доброволците на бригада Доброволците на бригада "Поморийско езеро 2021"
  • Наблюдение на птици в езерото Наблюдение на птици в езерото
  • Представяне на презентация за оказване на първа помощ на пострадали диви животни Представяне на презентация за оказване на първа помощ на пострадали диви животни
  • Презентация на тема Презентация на тема "Зелен пояс"

  • Презентация за солените лагуни и Атанасовско езеро Презентация за солените лагуни и Атанасовско езеро
  • Конкурс и награждаване Конкурс и награждаване
  • Откриване на бригадата Откриване на бригадата
  • Куиз за лешоядите Куиз за лешоядите

  • Работата на острова Работата на островаВиж Зелени Балкани във Facebook