Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление
Научи повече

Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро
Научи повече

Екологично управление и възстановяване на Средиземноморски солници и крайбрежни лагуни
Научи повече

 04. ПРОЕКТ LIFE

LIFE19 NAT/BG/000804

Живот за Поморийската лагуна 

Научи повече ТУК


 
Български Български   Английски Английски  
[ 09.09.2021 ] Поморийско езеро - нов вид и стари проблеми
На 6-ти септември приключи 26-та поредна доброволческа бригада на Поморийско езеро, организирана от Зелени Балкани. Традиционните бригади на сдружението целят да ангажират и мотивират хора от цялата страна да обичат и опазват природата, да се грижат за нея. Обикновено те събират съмишленици от различни градове, дори държави, с разнообразни професии, от различни поколения. Хората отделят от времето и средствата си, за да положат усилия за възстановяване на местообитанията на редки и застрашени видове. Това се прави, за да можем да се наслаждаваме всички на красотата на природата и за в бъдеще.

Но това не е всичко. По време на тазгодишната бригада в Поморийско езеро бе наблюдаван и нов вид птица за България! Видът е тънкоклюн брегобегач (Calidris tenuirostris) – далечен гост от източните части на Азия. С това видовете птици, които се срещат на територията на Поморийско езеро стават 274, което го прави едно от най-богатите на птици места не само в страната, но и в Европа! Това, разбира се, освен повод за радост е и огромна отговорност.

На фона на тези прекрасни новини обаче продължава да се влошава положението с контрола над режима на защитената територия. По време на бригадата бяха наблюдавани сърфисти в езерото, проблем който съществува от години, а въпреки подадените сигнали от доброволците на бригадата, реакция от страна на контролните органи нямаше. И докато благодарение на усилията на едни хора този природен оазис процъфтява, то действията и бездействията на други го застрашават, като в конкретния случай с карането на сърф в езерото води до силно безпокойство за птиците, стрес, принуждаване да напуснат местообитанието и да търсят нови места, за да се хранят по време на изтощителните миграционни прелети, зимните месеци или още по-лошо – по време на периода на излюпване и отглеждане на малките.

Въпреки че по закон контрол върху спазването на режима на защита на езерото трябва да бъде осъществяван от Община Поморие, РИОСВ-Бургас и РПУ-Поморие, от години стотици хора дневно навлизат във водите на защитената територия безконтролно също за да ползват лечебната кал на езерото, въпреки че има обособено за целта място в солника на Музея на солта, където това може да се прави без да се вреди на околната среда. Положението не се промени по никакъв начин въпреки поставянето на информационни табели на три езика и камери за наблюдение, благодарение на които проблемът вече не остава „скрит“ за Община Поморие и РПУ-Поморие и обяснение за липсата на реакция от тяхна страна няма. По време на доброволческата бригада бяха изведени от водата десетки хора, които се опитаха да се качат на острова, на който гнезди колонията гривести рибарки – емблематичен вид за езерото и за града и една от най-големите колонии на вида в Европа. На всеки от тях бе обяснено какво нарушение извършва и как това вреди на езерната екосистема. Отдавна е ясно, че е необходимо да се осъществява редовен контрол на място. Но очевидно воля за това липсва у отговорните институции.

Огромен проблем е и опасността за хората, която представлява навлизането навътре в езерото, защото тинята, която покрива дъното, на места достига до над метър и затъването в нея може да коства човешки живот. Трябва ли да се стигне до поредния трагичен случай, за да се задействат институциите? Този въпрос у нас като че ли се превърна в риторичен.

Тъжната равносметка от подобни наблюдения показва, че докато едни безвъзмездно влагат време и сили за опазване на нещо, което има обществена стойност и е там, за да може да му се наслаждаваме всички, то други безконтролно нарушават забраните и превръщат усилията им в напразни. И всичко това „благодарение“ на бездействието и безхаберието на отговорните институции. 
Призоваваме институциите, отговорни за контрола на спазването на режимите на защита на комплекса от защитени природни територии в Поморийско езеро, да бъдат по-отговорни и да осъществяват ефективен контрол, каквито са в действителност и функциите им, за да се запази това национално природно богатство и да се гарантира безопасността на хората!

За контакти:
Димитър Попов – dpopov@greenbalkans.org
Галина Мешкова – gmeschkova@greenbalkans.org


 


  • Кайт сърф в езерото Кайт сърф в езерото
  • Нарушители във водите на езерото Нарушители във водите на езерото
  • Кайт сърф в езерото Кайт сърф в езерото
  • Нарушители във водите на езерото Нарушители във водите на езерото

  • Кайт сърф в езерото Кайт сърф в езерото
  • Кайт сърф в езерото Кайт сърф в езеротоВиж Зелени Балкани във Facebook