Новини

[17-10-2014] Международна нощ на прилепите 2014 През 2014г. България ще отбележи за 18ти път Нощта на прилепите. За целта, хората, работещи за опазване на прилепите, неправителствени организации, музеи, спелеоклубове и паркови дирекции ще организират различни събития в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Поморие.

Презентации, конкурси за детска рисунка, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и  филми ще провокират интереса към тайнствения живот прилепите.

Програма на Кампанията
 
Това е предварителната програма на кампанията, като за допълнителна информация може да се обръщате към отговорниците за съответните градове.
 
В ПЛОВДИВ (30ти септември) събитието ще се проведе от 17:00 часа в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.
За допълнителна информация: Анелия Павлова -  Зелени Балкани, моб. тел. 0884269552.
 
В СТАРА ЗАГОРА (4ти октомври) Зелени Балкани очакват гостите си в Парк „Пети Октомври“ (до Общината), от 17:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.
За допълнителна информация: Елена Стоева - Зелени Балкани, моб. тел. 0887574699.


ВЪВ ВРАЦА (10ти октомври) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, РИОСВ Враца, Читалище Развитие и Община Враца, които са подготвили рисуване на асфалт, прилепни татуировки с къна, изработка на прилепни „амулети” и оригами, прилепна гимнастика, и много други прилепни щуротийки.  Нощта на прилепите ще започне от 14:00 часа пред Читалище „Развитие 1869“ и ще приключи с томбола за активните участници.
За допълнителна информация:  Василка Коловска – Природозащитен център „Натура” , 092 66 03 18 и  моб. тел. 0895383208.

В СОФИЯ събитието ще бъде отбелязано на 11ти октомври в Националния природонаучен музей. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН Ви очакват от 16,00 часа с прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, изследователски игри.
На 12 октомври, екипът на ЦИЗП – БАН ще посети Екоклуба към Зоологическата градина – София, където ще представи презентация за прилепите.
За  контакти: Боян Петров - 0889144949, Ния Тошкова - 0887658936,  (Център за изследване и защита на прилепите - НПМ – БАН).

В ПОМОРИЕ (13ти октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.
За допълнителна информация: Станимира Делева -  Зелени Балкани, моб. тел. 0885108716.


В БУРГАС (14ти октомври) – Нощта ще бъде организирана от Българска фондация „Биоразнообрацие“ (БФБ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани, като предстои уточняване на мястото и програмата на събитието.
За допълнителна информация: Станимира Делева -  Зелени Балкани - моб. тел. 0885108716.
 
В РУСЕ  събитието ще се проведе на 17.10. 2014 г. Събитието ще започне от 16.00 часа и ще бъде организирано от  Регионален исторически музей – Русе, Пещерен клуб "Приста" - Русе и Арена медия – Русе. То ще бъде проведено в новия „Екомузей с аквариум“. Събитието ще протече при следната програма:
- 16.00 ч. открит урок по връзване на възли и начини за сигуряване при работа с въже. Практическо занятие с възможност за спускане по въже. Водещ : пещерняк инструктор 
18.00 ч. - презентация за биологията на прилепите.  Лектор - Красимир Киров, уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей - Русе-      19.00 ч. - прожекция на филм "На гости в мрака" и лекция за  видовете прилепи обитаващи пещера " Орлова чука". Лектор - Венцеслав Петков  уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей - Русе
- 20.00 ч. - Демонстрация - Работа с детектор за ултразвук. Лектор - Красимир Киров, уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей – Русе.
За допълнителна информация: Венцеслав Петков  уредник в отдел Природа към Регионален исторически музей - Русе, - моб. тел. - 0887 977 941. 
 
Презентации за прилепите ще бъдат изнесени също така в Пазарджик, Кнежа и други градове.
 
Нощта на прилепите би могъл да отбележи и всеки ентусиаст, като за целта има подробни указания, материали и идеи на сайта за опазване на прилепите в България http://greenbalkans.org/prilepi/indexdetails.php?menu_id=116. Ако и вие имате идеи очакваме ви!
 
Повече за инициативата:
Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. През 2013 г. България отбелязва Нощта на прилепите за 17-ти път.

За допълнителни разяснения: Елена Стоева - Зелени Балкани, моб. тел. 0887574699  
Виж Зелени Балкани във Facebook