Новини

default

Ден на Натура 2000 в Дуранкулак

1
12.05.2022
Като част от отбелязването на Деня на Натура 2000,  една от най-важните природозащитни дати, екипът на Зелени Балкани започна своето турне в партньорство с организации и музеи в различни части на страната.

На 09.05.2022г. екипът ни посети с. Дуранкулак, общ. Шабла, където проведе събитие, на което бяха представени различните проекти и дейности на организацията за опазване на приоритетни видове от европейско природозащитно значение, както и дейностите на страната за изграждане на Националната екологична мрежа Натура 2000.

Събитието бе проведено в сградата на Народно читалище „Дружба 1898“ – с. Дуранкулак, където на посещение дойдоха ученици на различни възрасти и техните преподаватели от ОУ "Свети Климент Охридски" - с. Дуранкулак, на които екипът на Зелени Балкани представи кратки образователни видеа със защитени видове в България и с дейността на организацията, като фокусът бе насочен особено много към Червеногушата гъска, тъй като е характерен за региона вид. Посетителите бяха запознати също така и чрез образователни пъзели-игри с любопитни факти и важни детайли от биологията на видовете - черен лешояд, китоподобни, червеногуша гъска. Можеха да разгледат и макети в реален размер на червеногуша гъска и черен лешояд. Всички участници в събитието получиха награди за участие, под формата на образователни игри - пексесо, стикери със защитени видове птици и детски книжки с червеногушия паток Брент. 

Въпреки, че много хора живеят в непосредствена близост до зони от мрежата Натура 2000, сред тях все още има такива, които не познават  и не разбират добре екологичната мрежа. Ако искаме да продължим да се радваме на всички ползи, които тя носи на хората и на планетата, е необходимо да работим за това обществеността не само да е наясно със съществуването на мрежата Натура 2000 и ползите от нея, но и да проявява реален интерес към развитието и опазването на тази мрежа от защитени територии.

Екипът на Зелени Балкани осигури информационни табла, дипляни, флаери и др. материали за запознаване със заплахите и методите на опазване на защитени видове в страната, които да бъдат поставени както в сградата на читалището, така и в училището, за да могат да бъдат достъпни до всички посетители на сградите.

Припомняме, че нашето турне, посветено на Натура 2000 продължава, а повече за кампанията, може да прочетете тук.

За контакти:
Поля Русева - координатор по проект, тел. 0894059156,
ptoncheva@greenbalkans.org


Турнето на Зелени Балкани и приятели по случай Натура 2000 се осъществява благодарение на: