Новини

default

Краят на едно пътуване

1
10.01.2023
Започнало от Екстремадура, Испания и завършило на брега на Каспийски море в Иран. Това е историята на Дружанлий – черен лешояд кръстен на славното българско село Джуранлий, вече преименувано Калитиново.

Име носещо чест, смелост и кураж. В българската история е известно с боя при Джуранлий по време на Руско-Турската освободителна война през 1877 – 1878 година.

Историята на черния лешояд Джуранлий започва в Испания. Попаднал там в спасителен център, след успешно лечение е дарен от Правителството на Екстремадура, Испания на България. 

В България пристига през 2020 г. Обърнете внимание на датата, на която е освободен в природата в ПП “Сините камъни” – 3 март 2021 г. В деня на националния празник на България – ден, в който честваме освобождаването си от Османско иго.

Само за няколко месеца Джуранлий изминава хиляди километри в търсене на място и партньор.

Най-впечатляващ е полетът му над Егейско море – 352 км от о. Мармара до Ситония. 220 км непрекъснат полет над Егейско море за 7 часа – развил е 79 km/h. За щастие, птицата е имала благоприятен вятър целия ден. 
За две години Джуранлий е преминал през няколко държави в търсене на своето място:
Испания, България, Гърция, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Беларус, Русия, Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Иран.
Колеги от Румъния, Украйна и Молдова се включиха активно в проследяването на птицата при преминаването и през техните територии. Особенно голям фурор предизвика присъствието на птицата в Румъния.
The Black Vulture returned to Dobrogea after more than half a century - Discover Dobrogea  Cinereous Vulture reintroduced in Bulgaria chooses to winter in Romania - Vulture Conservation Foundation . От тогава нейното придвижване беше неотлъчно проследявано и от Cornel Cotorogea , с когото разделяме мъката си от загубата на тази птица.

През първите си 6 години от своят живот черните лешояди „странстват“ в търсене на себеподобни, партньор, място на което да се установят и да създадат семейство. Уви имахме големи надежди, че ще се завърне и ще припознае България като свое място, но понякога не става точно така.

Дори и в края на пътят си, Джуранлий остана славен, обединявайки организации, институции и граждани  на няколко държави в търсене на истината за смъртта му.
Благодарим сърдечно на:
Igor Karyakin  и  Ehsan Talebi , благодарение на които става връзката с отговорната институция  в Иран.
Mrs. Zahra Elahi Rad CMS Coordinator/ Ornithology Unit Officer, Wildlife Bureau, Iranian Department of Environment, която координира откриването на птицата.
Останките от птицата са намерени на мястото на излъчване от предавателя в Miankaleh wildlife refuge.
На терен останките са намерени и обстановката е обследвана от рейнджъри/представители на DoE (Department of Environment) of Islamic Republic of Iran.


За повече информация:
Ивелин Иванов – ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд"
моб.телефон: +359887589995
email: iivanov@greenbalkans.org