Новини

default

Одисея - пътешествието на червения ангъч, снабден със сателитен предавател

...
01.07.2024
Преди месец ви разказахме за сателитния предавател, който поставихме на един индивид от критично застрашения в България вид червен ангъч (Tadorna ferruginea). Тогава споделихме, че се надяваме благодарение на това да научим интересни факти за изпълнения с приключения живот на птиците.

И като по поръчка одисеята на нашия пътешественик започна, изпращайки ни изключително интересни данни. Можете да си представите колко изумени бяхме, когато видяхме маршрутът, който е изминал през последните дни, както и посоката, която е поел. След като няколко месеца се придвижваше между различни влажни зони в България, изведнъж в края на юни, в разгара на лятото птицата е решила да поеме на юг. Толкова на юг, че вече е южно от Анкара, в азиатската част на Турция!

След кратки почивки на брега на Мраморно море и язовир Гьокчекая вчера птицата е кацнала в река Къзълърмак (в превод: Червена река), близо до езеро Туз.  Къзълърмак, известна в древността като Халис, е най-дългата изцяло протичаща на територията на Турция река. Делтата ѝ е обявена за Рамсарско място. В древността реката често е била граница между различни империи и съответно сцена на военни действия. „Пресечеш ли Халис, ще унищожиш велика империя“, е казал Делфийският оракул на цар Крез. Разбира се, ние се надяваме, че одисеята на червения ангъч, пресякъл Халис, ще сложи край единствено на липсата на данни за екологията на този невероятен вид.

Предполагаме, че пътешествието е в разгара си и предстоят още изненади. Затова продължаваме да следим данните, които нашият Одисей изпраща. А вие останете на линия за новини!

За допълнителна информация:
Димитър Попов – dpopov@greenbalkans.org
Галина Мешкова – gmeschkova@greenbalkans.org