Новини

default

Отбелязахме Световния ден на околната среда в Шабла

...
08.06.2024
Екипът ни проведе още срещи с деца и младежи по повод Световния ден на околната среда, за да разказва за съкровищата на природата в Добруджа и защо е важно да ги опазваме. Събитието се проведе под формата на Образователен форум под надслов „Богатствата и рисковете на Добруджа“. В него се включиха ученици от 5 и 7 клас при СУ „Асен Златаров“ Шабла и възпитаници на СУ „Йордан Йовков“ Каварна.

Представител на „Зелени Балкани“, Георги Стоянов, разказа на любопитните участници за „Биоразнообразието на Добруджа“. Жадните за нови знания и факти деца останаха възхитени от богатството и потенциала на природата в техния край. Научиха за природозащитните дейности, които сдружението изпълнява там, видовете, които са застрашени и имат нужда от опазване и как биха могли сами да се включат и помогнат. В специално организирано посещение на терен участниците имаха възможността да видят на практика наученото.

Друг акцент от участието на екипа ни беше „Оживялата изложба“, която също присъства на форума и предизвика голям интерес. Това е впечатляващ проект, който е създаден с цел да популяризира опазването на редките птици в трансграничните райони на трите съседни балкански държави – България, Гърция и Турция - в рамките на международната инициатива Европейски зелен пояс. Експозицията даде възможност на младите природолюбители и останалите участници в събитието да разгледат макети на редки видове в реален размер - малък корморан, царски орел, черен лешояд, червеногуша гъска, гривестата рибарка, а междувременно да научат и интересни факти за тях, както и защо тези видове са важни за природата и за нас.

Благодарим на организаторите за възможността да участваме в това образователно събитие и да разгорим искрата, която вече пламти у младото поколение на Добруджа.

Участието на сдружението беше в рамките на проект „Дългосрочна програма за опазване на червеногушата гъска“, подкрепен от EECONET Action Fund, Фондация EURONATUR, Франкфуртското Зооложко дружество и Комитета Против Убийството на Птици – Германия.