Новини

default

Пътешествията на черния лешояд Джуранли

1
03.12.2021
Черен лешояд, носещ името на славното българско село Джуранли, вече преименувано Калитиново си заслужи името. Име носещо чест, смелост и кураж. В българската история е известно с боя при Джуранлии по време на Руско-Турската освободителна война през 1877 – 1878 година.

Историята на черния лешояд Джуранли започва в Испания. Попаднал там в спасителен център, след успешно лечение е дарен от Испанското правителство Екстремадура на България. 

В България пристига през 2020 г. Обърнете внимание на датата, на която е освободен в природата в ПП “Сините камъни” – 3 март 2021 г. В деня на националния празник на България – ден, в който честваме освобождаването си от Османско иго. Не случайно името му носи късмет.

Само за няколко месеца Джуранли изминава хиляди километри в търсене на място и партньор. Забележете неговия маршрут: България, Турция и Гърция.

Най-впечатляващ е полетът му над Егейско море – 352 км от о. Мармара до Ситония. 220 км непрекъснат полет над Егейско море за 7 часа – развил е 79 km/h. За щастие, птицата е имала благоприятен вятър целия ден. 
 
Днес отново се е завърнал по “родните” си места и се надяваме да се установи трайно там и в най-скоро време да загнезди.

За повече информация:
Ивелин Иванов – ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд"
моб.телефон: +359887589995
email: iivanov@greenbalkans.org