Новини

default

Подхранихме двойките египетски лешояди в района на Провадия

1
09.05.2022
В началото на месец май представители на екипа на проект „Нова надежда за египетския лешояд“ и доброволци на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани закараха над половин тон храна за дивите египетски лешояди в района на Провадия. Тя бе поставена на специално обособената площадка за подхранване, недалече от село Партизани.

Една част от екипа ни се зае и с удължаване и подсилване на съществуващата ограда на площадката. Оградата е много важна, защото възпира наземни хищници, като лисици, чакали и бездомни кучета, които също се хранят с мърша. След това окосихме и тревата, за по-успешното влитане и излитане на птиците, по време на хранене.

В същото време, друга част от екипа ни се насочи към второ място в района, където оставихме храна и използвахме възможността да направим кратък мониторинг на известните ни в района гнезда на египетски лешояди, в очакване на завърнали се от миграция и загнездили птици.

Благодарение на тези наблюдения и информацията от местни орнитолози бяха открити неизвестни ни до сега активни гнезда и на сокол скитник и гарван.