Новини

default

Сформираме четвърта колония на белошипи ветрушки у нас!

...
11.06.2024
След като върнахме вида в Сакар и покрайнините на Стара Загора, и, междувременно, открихме малка колония на вида край Бургас, сега екипът на Зелени Балкани е на път да сформира четвърта колония на белошипи ветрушки в България.

Този път мястото е село Климент, край Карлово, а за това ще се погрижи екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 към организацията, финансиран от програма LIFE на ЕС.

Преди броени дни там бе завършен Модул за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки, ЗЗ Средна гора. А вчера, в адаптационната волиера на Модула, бяха поставени и първите 36 млади птици! 34 от тях са излюпени във волиерите на Спасителния център за диви животни, а 2 са дарение за програмата ни за подпомагане на вида от нашите колеги от зоопарк София!

Любопитен е и фактът, че птица 1500, за която екипът ни е полагал грижи от началото на дейностите ни по завръщането на белошипата ветрушка в България е именно в тази група. Разбрахме това по номера на пръстена, който й поставихме.

Пожелаваме попътен вятър на нашите млади белошипи ветрушки и успех на екипа ни, който ще се грижи за новосформираната колония на вида у нас!