Новини

default

В царството на зелениката

...
14.05.2024
През почивните дни проектът "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от Зелени Балкани с подкрепата на Програма LIFE на ЕС, гостува на Фестивала на зелениката, организиран от нашите приятели от Природен парк „Странджа“ и представи пред гостите на събитието дейности и резултати.

Екипът ни присъства на 20-то поредно издание на Фестивала, което се проведе в с. Граматиково, община Малко Търново. Пред посетителите ние разказахме за каузата и дейностите на Зелени Балкани и потенциалните възможности всеки да подпомогне и допринесе за опазване на природата на България.

Фестивалът всяка година събира стотици любители на природата и Странджа. По традиция той се провежда в първата половина на месец май, когато цъфти зелениката. В организирането на фестивала, освен природния парк, се включиха активно двете странджански общини - Царево и Малко Търново, ЮИДП - Сливен и Изпълнителната агенция по горите.

При официално откриване на 20-тото издание на Фестивала на зелениката бе изпълнен химна на българската гора „Хубава си, моя горо” и химна на Странджа „Ясен месец“  от фолклорни групи. Гостите успяха да опитат традиционните храни и напитки, които бяха част от Конкурс за вкусна, пролетна, странджанска гозба, а по-късно в програмата последва и Награждаване на победителите в  кулинарен конкурс – най-вкусен странджански зелник и най-пивка странджанска ракийка.

И тази година участниците имаха възможност да преминат по специално избрани маршрути, за да видят уникалните лилави цветове на Странджанската зеленика.

Като част от инициативата ние разказахме за белошипата ветрушка, за работата по възстановяването на този уникален и полезен за човека вид и представихме пред гостите на събитието „Оживялата изложба“, в центъра на която отново бе белошипата ветрушка.

„Оживялата изложба“ е посветена на Международната инициатива Европейски Зелен пояс, тя представлява макети в реален размер на защитени видове птици. Изложбата представя и двата целеви вида на проект BESTbelt, реализиран от Зелени Балкани. Проектът е насочен към опазването и проучването на емблематични видове птици, срещащи се в обхвата на Зеления Пояс, който обхваща граничните райони, попадащи в обхвата на бившата „Желязна завеса“.

За пореден път гостите на фестивала успяха да се насладят на богата фолклорна програма, да си закупят вкусна местна продукция и кулинарни изкушения или да се включат в някой от маршрутите около селото и да разгледат отблизо странджанската зеленика. В края на фестивала гостите се насладиха на запалване на фестивалния огън, вечеря под звездите и надиграване.