Новини

default

Световно-застрашен вид убит от отрови в дивата прирoда!

1
04.06.2021
За по-малко от месец карталът  Blacky Skrill  обиколи пет държави, за да се завърне в България и да бъде убит...

Екипът на Зелени Балкани и Фонда за дивата флора и фауна сигнализира за поредния случай на брутално използване на отрови в дивата природа, застрашаващо освен дивите животни и хората.

Инцидентът вече има и конкретни жертви - карталът  Blacky Skrill, чийто предавател днес даде сигнал за смъртта на птицата вчера вечерта.

Blacky Skrill е кръстен от дарители - екипът на Алхимиците от фирма PaySafe, които чрез кръщаването му изразиха своята добра воля  и подкрепа за завръщането на карталите в България.

Екипът на  Алхимиците са част от  над 100 дарители, които подкрепиха програмата и следяха съдбата на птиците.

Самите птици са дарени на България от правителството на Екстремадура в Испания. Те са част от дългогодишна програма за завръщането на вида в страната, която след повече от две десетилетия даде първи плодове тази година, с първото излюпено малко от вида. За съжаление, обаче, наред с дългоочакваните добри новини, ставаме свидетели на пореден престъпен случай на използването на отрови.

След освобождаването си на 12ти май, Blacky Skrill е предприел сериозни "скитания", за да се завърне в България и да бъде убит именно тук!
За по-малко от месец, Blacky Skrill е бил в Турция, Румъния, Молдова, Украйна, върнал се е в България, а след това е посетил Гърция. От вчера птицата отново се е завърнала в България, в района на Добринище,  където е била и отровена....

Днес сутринта предавателя сигнализира, че от 18:00 вчера пада температурата на птицата, а акселерометъра на предавателя показва неестествени данни, което наведе екипа ни на мисълта, че е възможно птицата да е загинала. При проверката, осъществена днес на 4ти юни, по данни от сателитен предавател, край  Добринище, екипът на Фонда за дивата флора и фауна установи местоположението на труп на конче със заложена отровна примамка. На мястото е установен и гарван, който не може да отлети (очевидно отровен, след като се е хранил от трупа).  Самият предавател е открит изхвърлен на друго, отдалечено място - в р.Места, при очевиден опит да бъде замаскирано извършеното престъпление. Трупът на птицата до момента не е открит, но обстоятелствата предопределят съдбата й.... До мястото на изхвърляне на предавателя са забелязани следи от автомобил.

Припомняме, че черният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Като световно-застрашен вид, убиването му е престъпление по Наказателния кодекс на Република България, както и самото използване на отрови в дивата природа.

Това е поредният случай на загинал картал, след случая с Ултрон.

През 2017 година подобна примамка причини избиването на почти цялата колония на белоглави лешояди в района на Кресна, възстановена с огромни усилия и много средства.

Благодарение и на помощта на дарители като екипът на Алхимиците от фирма PaySafe освободените птици са снабдени с предаватели, които спомагат (както и в случая) не само навременно да бъдат издирени, но и да бъдат открити отровни примамки, които биха могли да нанесат огромни щети на цели колонии и да опропастят дългогодишен труд на международен екип и десетки граждани и дарители  - https://greenbalkans.org/VulturesBack/bg/Stani-povelitel-na-kartal.p6370

За допълнителна информация:
Симеон Марин - полеви координатор по проект Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/000649
моб.телефон: +359889223173, email: smarin@greenbalkans.org